فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال یازدهم شماره 42 (پاییز 1400)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال یازدهم شماره 42 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هوشنگ خشنود، سعید بختیارپور*، ساسان باوی، رضا پاشا صفحات 1-39
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی کلاس درس معکوس و کلاس درس مبتنی بر شبکه های اجتماعی، برخلاقیت و یادگیری خود راهبر هنرجویان پسر هنرستان های شهرستان آبدانان در درس دانش فنی کامپیوتر انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهرستان آبدانان بودند. دراین طرح 60 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در 3 گروه: کلاس درس معکوس، کلاس درس مبتنی بر شبکه های اجتماعی و کلاس درس سنتی (گروه کنترل) قرار گرفتند، پرسشنامه های خلاقیت تورنس و یادگیری خودراهبر فیشر به صورت پیش آزمون و پس آزمون برای گروه ها اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره بیانگر تاثیر معنی دار و مثبت آموزش به روش کلاس درس معکوس وکلاس درس مبتنی برشبکه های اجتماعی روی متغیرهای خلاقیت و یادگیری خودراهبر می باشد. همچنین نتایج نشان داد که کلاس درس معکوس در مقایسه با کلاس درس مبتنی بر شبکه های اجتماعی، موجب اثرگذاری مثبت بیشتری بر خلاقیت و یادگیری خودراهبر شده است.

    کلیدواژگان: کلاس درس معکوس، کلاس درس مبتنی بر شبکه های اجتماعی، یادگیری خودراهبر، خلاقیت و هنرستان
  • لیلا مصدق، بابک نصیری فرقانی*، افسانه زمانی مقدم صفحات 41-69
    هدف

    پژوهش حاضر به شناسایی عوامل موثر خلاقانه در تدوین شبکه های یادگیری دانشجویی در دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران میپردازد.

    روش

    برای انجام پژوهش از رویکرد پژوهش آمیخته استفاده گردید. جامعه پژوهش در بخش کیفی، شامل کلیه صاحبنظران، اساتید و مدیران ارشد حوزه مدیریت آموزشی و یادگیری است که در زمینه یادگیری مجازی تجربه و حضور دارند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند با 15 نفر از صاحب نظران مصاحبه شد. جامعه آماری در مرحله کمی کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه های آزاد اسلامی شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 بودند که با روش نمونه گیری تصادفی 251 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی، مصاحبه بدون ساختار بود. به منظور گردآوری داده های کمی نیز از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که گویه های آن برگرفته از نتایج تحلیل داده های کیفی در مرحله اول بود. در پژوهش حاضر از روش سه بعدی نگری برای اعتباربخشی به داده ها استفاده شده است. همچنین در بخش کیفی از روش بازخورد مشارکت کننده نیز استفاده شد. در بخش کمی نیز ابتدا از روایی صوری برای سنجش روایی پرسشنامه و سپس از ضریب آلفای کرونباخ برای پایایی پرسشنامه استفاده شد که 89% بود. به منظور تحلیل یافته های به دست آمده از مصاحبه کیفی، از روش تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز ، استفاده شد. برای تحلیل داده های کمی نیز از تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون t تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل موثر بر موثر بر ایجاد شبکه های یادگیری دانشجویی عبارتند از: 1- انگیزه های دانشجویان 2- برنامه ریزی شبکه های یادگیری 3- شبکه سازی و پشتیبانی 4- امکانات و تدارکات و 5-. مدیریت دانش. توجه به این عوامل می تواند در راستای ایجاد شبکه های یادگیری دانشجویی در تحصیلات تکمیلی و بهبود یادگیری شبکه ای دانشجویان بسیار موثر و سودمند باشد.

    کلیدواژگان: یادگیری، شبکه یادگیری، شبکه های یادگیری دانشجویی
  • مهناز طالبی، میرسعید موسوی*، کامبیز پوشنه صفحات 71-99
    هدف

    هدف این پژوهش اثربخشی تکنیک های آموزش خلاقیت بر طراحی معماری موردبررسی و تحلیل قرارگرفته است .

    روش پژوهش

    روش این پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و کنترل است .روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی و بر اساس انتخاب واحدترم یک دانشجویان معماری طرح3 در نیمسال اول 96-97 از نمونه های در دسترس به تعداد مجموعا 40 نفر در دو گروه بوده است . در گروه آزمایش شیوه آموزش مبتنی بر تکنیک های خلاقیت و در گروه کنترل آموزش رایج دنبال شده است. ابزار سنجش خلاقیت در هر دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه تورنس و آزمون ترسیمی مبتنی بر 4 مولفه خلاقیت بوده است و داده های پژوهش با استفاده از مقایسه میانگین و انحراف معیار...در نرم افزار spss تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشانگر ارتقا خلاقیت مبتنی بر آموزش تکنیک های خلاقیت در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می باشد. با این تفاوت که تکنیک بارش فکری در حوزه ایده یابی مطرح و در زمان کوتاه مدت قابل تحقق بوده و در مقابل تکنیک اسکمپر در حوزه ایده پردازی مطرح و در بازه زمانی طولانی مدت قابل دستیابی است.

    کلیدواژگان: آموزش خلاقیت، بارش فکری، اسکمپر، تفکر حل مساله، مهارت طراحی
  • آرزو امیدپور، سلیمان کابینی مقدم*، حجت الله میاندهی صفحات 101-120
    زمینه

    سازمان آموزش و پرورش باید تغییرات عمده ای را در درون خود ایجاد کند تا بتواند با تغییرات زودهنگام در جوامع اطلاعاتی، خود را هماهنگ کرده و پاسخگوی نیازهای افرد و جامعه باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش حل مسئله بر خلاقیت و انعطاف پذیری شناختی در بین دبیران درس کار و فناوری انجام شد.

    روش

    این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دبیران زن درس کار و فناوری ناحیه 1 رشت در سال تحصیلی 1398-1399 به تعداد 146 نفر بود. برای نمونه گیری، تعداد 30 نفر دبیر داوطلب واجد شرایط که نمره کمتر از 120 در پرسشنامه های خلاقیت عابدی (1372) و کمتر از 80 در انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) کسب کرده بودند، مشخص و سپس به صورت تصادفی در 2 گروه مطالعه وارد شدند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت مداخله آموزشی حل مسئله دزوریلا و گلدفرید (1971) قرار گرفت. به منظور بررسی میزان سنجش پایداری نتایج، 1 ماه بعد از اجرای پس آزمون از گروه های مورد آزمایش، آزمون پیگیری به عمل آمد. داده ها از طریق آزمون های آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی و با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد برای متغیر خلاقیت اثر گروه (001/0P˂ و 571/0Eta=)، اثر زمان (001/0P˂ و 613/0Eta=) و اثر متقابل گروه × زمان (0.001˂Pو Eta=0.608) معنادار بود. همچنین برای متغیر انعطاف پذیری شناختی اثر گروه (0.001˂Pو Eta=0.609)، اثر زمان (0.001˂P و Eta=0.653) و اثر متقابل گروه در زمان (0.001˂Pو Eta=0.612) معنادار بود. از طرفی نتایج آزمون تعقیبی بنفرونی حاکی از تفاوت معنادار میانگین های گروه آزمایش در مراحل پیش آزمون با پس آزمون 0.001˂P  و پیش آزمون با پیگیری 0.001˂P برای متغیرهای خلاقیت و انعطاف پذیری شناختی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که برای افزایش خلاقیت و انعطاف پذیری شناختی در بین دبیران درس کار و فناوری می توان مهارت های آموزش حل مسئله را به کار برده و از اثرات ماندگار آن استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش حل مساله، خلاقیت، انعطاف پذیری شناختی، دبیران زن، کار و فناوری
  • مجتبی نصیری، حسین وظیفه دوست*، محمدعلی نسیمی، حسین دیده خانی صفحات 121-150
    زمینه

    همه کشورها از تبعات کرونا ضرر های جبران ناپذیری را متحمل شده اند و از طرفی جبران خسارت زمان زیادی را می طلبد، لذا استفاده از مدل های نوین خرید اینترنتی به منظور حفظ سلامت مشتریان می تواند بسیار کارساز باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف واکاوی عوامل موثر بر نوآوری وب سایت های فروش اینترنتی با رویکرد سلامت محوری مشتریان در دوران کرونا با بکارگیری تکنیک فراترکیب و روش بهترین- بدترین انجام شد.روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع پژوهش های توسعه ای است. جامعه آماری در بخش کیفی تعداد 126 مقاله مستند بود که در نهایت به 33 مقاله مرتبط با موضوع انتخاب شد و در بخش کمی نیز 5 فروشگاه اینترنتی منتخب که با روش نمونه گیری در دسترس10 نفر به عنوان خبره انتخاب شدند. داده ها با استفاده از هفت گام باروسو و ساندلوسکی در فراترکیب و روش بهترین- بدترین در بخش کمی با استفاده نرم افزارهای مکس کیودا، اس پی اس اس و لینگو تحلیل شد.

    یافته ها

     عوامل موثر بر نوآوری وب سایت های فروش اینترنتی در 5 مقوله (ویژگی های وب سایت، ویژگی های مشتریان، عوامل محیطی، ادراکات مشتریان، مزیت های خرید اینترنتی) و در16 کد محوری و 81 کد باز معرفی شدند و اولویت بندی آن ها به ترتیب (ویژگی های وب سایت 0.427، ویژگی های مشتریان 0.321، عوامل محیطی 0.129، مزیت های خرید اینترنتی 0.08و ادراکات مشتریان 0.042) ارایه شد.

    نتیجه گیری

    مدیران کسب و کارها با به کارگیری عوامل موثر بر نوآوری وب سایت های فروش اینترنتی با اولویت سلامت محوری مشتریان در دوران کرونا به عنوان یک اقدام مهم می توانند بر نگرش و ذهنیت مشتریان تاثیر گذاشته و به منظور اقدامی پیشگیرانه، سلامتی آن ها را تضمین نمایند.

    کلیدواژگان: نوآوری وب سایت ها، فروش اینترنتی، رویکرد سلامت محوری، مشتریان، کرونا
  • فرنیا آملی، ناصر عباس زاده*، محمدعلی حسینی صفحات 151-180
    زمینه

    رفتارهای نوآورانه دانشجویان می تواند در راستای حرکت و پویایی دانشگاه نقش موثری ایفا کند، در نتیجه شناسایی عوامل موثر بر آن می تواند راهگشای مسایل پیش روی نظام آموزش عالی باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر ایجاد رفتارهای نوآورانه در دانشجویان صورت پذیرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از روش توصیفی-پیمایشی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بودند و جامعه آماری در بخش کمی شامل دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی استان مازندران بودند. روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند از نظر نوع نظری با 12 نفر استفاده شد و در بخش کمی تصادفی طبقه ای بود که تعداد 382 نفر به عنوان نمونه آماری جهت بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی ابزارهای گردآوری داده های پژوهش مورد تایید قرار گرفت، تجزیه و تحلیل داده ها از در بخش کیفی از طریق کد گذار باز و در بخش کمی از طریق تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار SPSS21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که عوامل موثر بر ایجاد رفتار نوآورانه سه عامل سازمانی (ساختار سازمان، فرهنگ سازمانی، منابع مالی و انسانی، سیاست دانشگاه و گروه محوری)، آموزشی (روش تدریس، محتوای آموزشی و اساتید دانشگاه) و فردی (تلاش و پشتکار، انگیزه و ویژگی شخصیتی) بود. بعد سازمانی با بارعاملی 0.941 دارای بیشترین سهم و بعد فردی با بارعاملی 0.752دارای کمترین سهم است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که رفتارهای نوآروانه دانشجویان تحت تاثیر عوامل مختلفی هستند این عوامل در سه حوزه کلان سازمانی، آموزشی و فردی گسترده شده است.

    کلیدواژگان: رفتار نوآورانه، دانشجویان، عامل سازمانی، عامل آموزشی، عامل فردی
  • علی عبدی*، نیلوفر رستمی صفحات 181-205
    هدف

    هدف از این پژوهش مدل علی نوآوری کاری بر اساس میزان آگاهی از ابعاد شهروند الکترونیک با نقش واسطه ای خودکارآمدی خلاق و رایانه در معلمان دوره متوسطه اول شهرکرمانشاه بود.

    روش

    پژوهش حاضر با توجه به هدف آن از نوع کاربردی و شیوه اجرای آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش معلمان دوره ی متوسطه اول مشغول به تدریس در سطح شهرکرمانشاه به صورت تقریبی،  تعداد965 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داده اند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (برحسب جنسیت)، تعداد 275 نفر بر اساس جدول مورگان انتخاب شده اند. ابزارهای مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه های شهروند الکترونیک الدوساری و همکاران (2020)؛ رفتار نوآورانه کانتر (1988)؛ خودکارآمدی خلاق بیگیتو (2006) و خودکارآمدی رایانه ای مورفی و همکاران (1989) بود.

     یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری نشان دادند که ابعاد شهروند الکترونیک بر نوآوری کاری، خودکارآمدی خلاق و رایانه  اثر مستقیم دارد. همچنین خودکارآمدی خلاق و رایانه بر نوآوری کاری اثر مستقیم دارند. همچنین اثر غیر مستقیم ابعاد شهروند الکترونیک با نقش واسطه ای خودکارآمدی خلاق و رایانه بر نوآوری کاری معنادار است. در کل نتیجه شده است، مدل مفهومی ابعاد شهروند الکترونیک بر نوآوری کاری با نقش واسطه ای خودکارآمدی خلاق و رایانه با مدل تجربی برازش دارد.

     نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود مسیولان آموزش و پرورش با فراهم آوردن امکانات و شرایط لازم در رابطه با بالا بردن سطح  میزان آگاهی معلمان از ابعاد شهروند الکترونیک و خودکارآمدی خلاق و رایانه آنان، زمینه های نوآوری کاری آنان را در فضای ICT افزایش دهند.

    کلیدواژگان: شهروند الکترونیک، نوآوری کاری، خودکارآمدی خلاق، خودکارآمدی رایانه
  • علی قاسمی*، پروین کدیور، هادی کرامتی، مهدی عربزاده صفحات 207-230
    هدف پژوهش

    هدف از پژوهش، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه خلاقیت هیجانی آوریل است.

    روش پژوهش

    روش پژوهشی حاضر از نوع توصیفی - همبستگی است. شرکت کنندگان شامل501 معلم(298 مرد و 203 زن) با دامنه سنی 24 تا 56 سال از بین جامعه آماری آموزش و پرورش شهرستانهای پارسیان، عسلویه، بخشهای شیبکوه، کوشکنار و چاه مبارک دراستانهای هرمزگان و بوشهر به روش تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه خلاقیت هیجانی پاسخ دادند

    یافته ها

    روایی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بررسی شد. تحلیل عامل اکتشافی به روش عامل یابی مولفه اصلی وچرخش به شیوه پروماکس اجرا شد و سه مولفه آمادگی، نوآوری و اصالت/ اثر بخشی استخراج شدند. شاخصهای برازش بدست آمده از تحلیل عامل تاییدی نشان داده که داده های تجربی پژوهش با مدل نظری سه عاملی خلاقیت هیحانی برازش قابل قبولی دارد. مقدار پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفا کرونباخ برای پرسشنامه کل،آمادگی، نوآوری و اصالت/اثربخشی به ترتیب مقدار 0/88، 0/80، 0/78 و 0/83 بدست آمد که مطلوب و قابل قبول بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که پرسشنامه خلاقیت هیجانی از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردار است و قابلیت کاربرد در پژوهشهای آموزشی و روانشناختی جامعه معلمان دبیرستان ایران دارد.تعمیم نتایج پژوهش به معلمان ابتدایی و اساتید دانشگاه با احتیاط صورت گیرد.

    کلیدواژگان: پرسشنامه خلاقیت هیجانی، آمادگی، نوآوری، اصالت، اثربخشی
  • سعید صفانیا، سینا خردیار*، کیهان آزادی، علی دلاور صفحات 231-250
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش متغیرهای اثرگذار بر عملکرد اخلاقی مدیران مالی و روسای حسابداری جهت نوآوری در بورس تهران انجام شد.

    روش

    جامعه پژوهش شامل دو بخش کیفی و کمی بود؛ در بخش کیفی، تعدادی از اساتید و مدیران مالی و روسای حسابداری با بیش از 20 سال سابقه و در بخش کمی نیز تعداد 500 نفر از مدیران مالی و روسای حسابداری به روش طبقه ای تصادفی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته عملکرد مدیران و پرسشنامه قضاوت اخلاقی جیمز رست (1979) بود.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی حاکی از آن بود که بین سن مدیران و سابقه کار ایشان با عملکرد اخلاقی رابطه معنی داری وجود ندارد و در مورد هر دو متغیر (p>0.05) است . جهت پیش بینی عملکرد نیز نتایج مدل ترسیم شده حاکی از کقایت مدل بود و همچنین ضریب استاندارد پیش بینی برابر با0.34و مقدار آماره تی برابر با 4.57 حاکی از آن است که این ضریب پیش بینی معنی دار بوده است و رعایت اصول اخلاقی بر عملکرد اخلاقی مدیران تاثیر معنی داری خواهد داشت.

    نتیجه گیری

    رعایت اصول اخلاقی به تنهایی چیزی حدود 11 درصد از تغییر عملکرد مدیران را پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: مدیران مالی، عملکرد اخلاقی، نوآوری، متغیرهای فردی
|
  • Hoshang Khoshnood, Saeed Bakhtiarpoor *, Sasan Bavi, Reza Pasha Pages 1-39
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of a reverse classroom and a classroom based on social networks on students' creativity and self-directed learning.

    Method

    The method of the present study is a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population was all high school students in Abdanan city. In this project, 60 students were selected by purposive sampling method and randomly divided into 3 groups: reverse classroom, classroom based on social networks and traditional classroom (control group). Torrance Creativity Questionnaire and Questionnaires were administered as pre-test and post-test for the groups.

    Findings

    The results of multivariate analysis of covariance indicate a significant and positive effect of reverse classroom and classroom based on social networks, classroom education on creativity and self-directed learning variables. The results also showed that the reverse classroom compared to the classroom based on social networks, has a more positive effect on creativity and self-directed learning.

    Keywords: Reverse Classroom, classroom based on social networks self-directed learning, Creativity, vocational schools
  • Leila Mosaddeq, Babak Nasiri Forghani *, Afsane Zamani Moghaddam Pages 41-69
    purpose

    The present study identifies the effective factors in developing student learning networks in Islamic Azad universities in Tehran.

    Method

    A mixed research approach was used to conduct the research. The research community in the qualitative section includes all experts, professors and senior managers in the field of management, education and learning who have experience and presence in the field of virtual learning. Using targeted sampling, 15 experts were interviewed. The statistical population in the quantitative stage was all graduate students of Islamic Azad universities in Tehran in the academic year 1398-1399 that 251 people were selected as a sample by random sampling method. The research tool in the qualitative section was unstructured interviews. In order to collect quantitative data, a researcher-made questionnaire was used, the items of which were taken from the results of qualitative data analysis in the first stage. In the present study, a three-dimensional method has been used to validate the data. In the qualitative part, the participatory feedback method was used. In the quantitative part, first face validity was used to assess the validity of the questionnaire and then Cronbach's alpha coefficient was used for the reliability of the questionnaire which was 89%. In order to analyze the findings of qualitative interviews, the method of inductive content analysis based on open coding was used. Exploratory factor analysis and one-sample t-test were used for quantitative data analysis.

    Findings

    The results showed that the effective factors affecting the creation of student learning networks are: 1- Students' motivations 2- Learning networks planning 3- Networking and support 4- Facilities and supplies and 5-. knowledge management. Paying attention to these factors can be very effective and useful in creating student learning networks in graduate education and improving student learning networks.

    Keywords: learnin, learning network, student learning network
  • Mahnaz Talebi, MirSaeed Moosavi *, Kambiz Poshneh Pages 71-99
    Objective

    The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of creativity training technique for architectural design.

    Methods

    This study is an experimental study with pre-test and post-test design with experimental and control groups. Sampling method in this research is visual and based on the selection of thermal unit of architecture students of plan 3 in the first semester2017-2018 of the available samples There are a total of 40 people in the two groups. In the experimental group, the training method is based on creativity techniques and in the control group, conventional training is followed. Creativity measurement tools were available in both pre-test and post-test stages of the Torrance questionnaire and a drawing test with 4 components of creativity, and the research data were analyzed using comparison and standard deviation criteria in SPSS software.

    Results

    The results of the study indicate the improvement of creativity with the training of creativity techniques in the experimental group compared to the control group. The difference is that the technique of brainstorming is in the field of idea generation and can be achieved in a short time, while the scamper technique is in the field of idea generation and is acceptable in the long run.

    Keywords: Creativity training, Brainstorming, Scamper, Problem solving thinking, Design skills
  • Arezoo Omidpoor, Soleyman Kabini Moghadam *, Hojatalah Miyandehi Pages 101-120
    Background

    The education system must make fundamental changes within itself in order to be able to cope with the rapid changes in the information society, and on the other hand to be able to respond to the needs of creative society and creative people in society.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of problem solving training on creativity and cognitive flexibility among teachers of work and technology.

    Method

    This research was conducted in a quasi-experimental manner with a pretest-posttest design with a control and follow-up group. The statistical population of the study included all female teachers of labor and technology in District 1 of Rasht in the academic year 2019-2020 in the number of 146 people. For sampling, 30 qualified volunteer teachers who scored less than 120 on the Abedi creativity questionnaire (1993) and less than 80 on the Dennis and Vanderwall (2010) cognitive flexibility questionnaire were identified and then randomly assigned. They were included in 2 study groups. The experimental group underwent 10 sessions of Dezorilla and Goldfried (1971) problem-solving training intervention. In order to evaluate the stability of the results, a follow-up test was performed 1 month after the post-test of the experimental groups. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Beferroni post hoc test using SPSS software.

    Results

    The results showed that for the creativity variable the effect of group (P˂0.001 and eta= 0.571), the effect of time (P˂0.001 and eta= 0.613) and the interaction of group × time (P˂0.001 and eta=0.608) was significant. Also for the cognitive flexibility variable group effect (P˂0.001 and eta= 0.609), time effect (P˂0.001 and eta= 0.653) and group × time interaction (P˂0.001 and eta= 0.612) ) was significant. On the other hand, the results of benfroni post hoc test indicate a significant difference between the means of the experimental group in the pre-test with post-test (P˂0.001) and pre-test with follow-up (P˂0.001) for the variables of creativity and cognitive flexibility was.

    Keywords: Problem Solving Training, Creativity, cognitive flexibility, female teachers, Work, Technology
  • Mojtaba Nasiri, Hosenali Vazifehdoost *, MohammadAli Nasimi, Hosein Didehkhani Pages 121-150
    Introduction

    All countries have suffered irreparable damages from the consequences of Corona virus, and on the other hand, compensation requires a lot of time, so using new online shopping models to maintain the health of customers can be very effective.

    Purpose

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the innovation of online sales websites with the approach of customer-health during the Corona period using the Meta synthesis technique.

    Methods

    The present study is a type of developmental research in terms of the purpose. In the qualitative section, the statistical society included 126 documentary articles, which were finally selected into 33 articles related to the subject, and in the quantitative section, 5 online stores were selected as experts by using convenience sampling method. Qualitative data were analyzed using the seven-step method of Barros & Sandelowski in Meta synthesis technique and in the quantitative part data were analyzed by the best-worst method (BWM) using MAXQDA, SPSS and LINGO software.

    Results

    Factors affecting the innovation of online sales websites were introduced in 5 categories (website features, customer features, environmental factors, customer perceptions, online shopping advantages), 16 axial codes and 81 open codes and their prioritization were presented (Website features 0.427, customer features 0.321, environmental factors 0.129, online shopping advantages 0.08 and customer perceptions 0.042).

    Conclusion

    Business managers can influence customer's attitude and mentality and ensure their health in order to take preventive action by using the factors affecting the innovation of online sales websites with the priority of customers' health in the CORONA PERIOD as an important action.

    Keywords: Website Innovation, Online Sales, Health-Centric Approach, Customers, Corona
  • Farnia Amoli, Nasser Abbaszadeh *, MohammadAli Hosseini Pages 151-180
    Background

    The context of students' innovative behaviors can play an effective role in the movement and dynamism of the university. As a result, identifying the factors affecting it can solve the problems facing the higher education system.

    Purpose

    The aim of this study was to identify the factors affecting the development of innovative behaviors in students.

    Method

    This research In terms of purpose, it is an application that was done with a mixed approach (qualitative and quantitative) with the exploratory design. In the qualitative section, the qualitative content analysis method was used with inductive approach and in the quantitative section, the descriptive-survey method was used.Participants in the qualitative section were faculty members of Islamic Azad universities of Mazandaran province and the statistical population in the quantitative section included students of Islamic Azad universities of Mazandaran province.Sampling method in qualitative section targeted In terms of type theoretical used with 12 people and in a quantitative section was a stratified random sampling in which 382 people were selected as a statistical sample for the study. The research data collection tool In qualitative section semi-structured interview and in quantitative section questionnaire made Was. The validity and reliability of the research data collection tools were confirmed, the data analysis was performed in the qualitative part through open coding and in the quantitative part through exploratory factor analysis in SPSS21 software.

    Results

    The results showed that the factors affecting the creation of innovative behavior are three organizational factors (organizational structure, organizational culture, financial and human resources, university policy and core group), educational (teaching method, Educational content and university professors) and individual (effort and perseverance, motivation and personality traits).Organizational dimension with a factor load of 0.941 has the largest share and individual dimension with a factor load of 0.752 has is the lowest share.

    Conclusion

    The results showed that students' innovative behaviors are influenced by various factors. These factors are spread in three major areas: organizational, educational and individual.

    Keywords: Innovative behavior, Students, Organizational Agent, Educational Agent, Individual Agent
  • Ali Abdi *, Niloofar Rostami Pages 181-205
    Purpose

    The purpose of this study was to formulate a causal innovation model based on the knowledge of the dimensions of electronic citizen with the role of computer and creative self-efficacy in junior middle school teachers in Kermanshah city.

    Method

    This study is a descriptive-correlational one with regard to its purpose and its implementation. The statistical population of this study is the approximate number of junior high school teachers in Kermanshah in the academic year 2021-2022, which by stratified random sampling (by gender), 275 people per Selected based on Morgan table.The instruments study used were the digital citizenship questionnaire of Al-Dosari et al (2020), Kanter innovative behavior (1988), Beghtto creative self-efficacy (2006) and Murphy et al (1989) computer self-efficacy.

    Results

    the results of data analysis using Pearson correlation and structural equation tests showed that dimensions of digital citizenship have a direct effect on work innovation, computer and creative self-efficacy. Also, computer and creative self-efficacy have a direct effect on business innovation. The indirect effect of the digital citizenship dimension with the mediating role of computer and creative self-efficacy on business innovation is significant. Overall, the conceptual model of digital citizenship dimensions fits business innovation with the mediating role of computer and creative self-efficacy with the experimental model.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that education officials provide the necessary facilities and conditions in relation to raising the level of teachers' awareness of the dimensions of e-citizenship and their creative and computer self-efficacy, their areas of work innovation in the ICT.

    Keywords: Digital citizenship, Work innovation, creative self-efficacy, computer self-efficacy
  • Ali Ghasemi *, Parvin Kadivar, Hadi Keramati, Mehdi Arabzadeh Pages 207-230
    Purpose

    The main purpose of this research is investigation of validity and reliability of emotional creativity Averil questionnaire.

    Research Method

    The present research method is descriptive-correlational. The sample group consisted of 501 teachers selected from Parsian, Assaluyeh, Shibkuh, Koushkonar, Chahmobarak cities from Hormozgan and Bushehr Provinces. Sampling was be done by random-stratified method and from the sample group, 298 males and 203 females selected. Minimum and Maximum age of teachers who according to the questionnaire respondents were 24 and 56 years old.

    Results

    The Validity of emotional creativity questionnaire assessed with exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA). EFA is done with principal components and rotated with Promax method. Three factors is assessed consist preparation, novelty and effectiveness/authenticity. Result of confirmatory factor analysis (CFA) also showed that the three factors of emotional creativity were acceptable and goodness fit with research experimental data of the hypothesized model. Reliability of emotional creativity questionnaire assessed with Alpha Cronbach’s Coefficient method. Alpha Cronbach’s coefficient emotional creativity questionnaire and three factors consist preparation, novelty and effectiveness-authenticity assessed in order 0/88, 0/80, 0/78 and 0/83.

    Conclusion

    The result showed that the three factors of emotional creativity questionnaire has acceptable validity and reliability. This questionnaire use in instructional and psychological research of Iranian high school teachers, community. Generalization of research results to elementary teachers and university professors is be done with caution.

    Keywords: emotional creativity questionnaire, Preparation, novelty, effectiveness, authenticity
  • Saeed Safania, Sina Kheradyar *, Keyhan Azadi, Ali Delavar Pages 231-250
    Objective

    The aim of this study was to investigate the role of variables affecting the ethical performance of financial managers and heads of accounting for innovation in the Tehran Stock Exchange.

    Method

    The research population consisted of two parts: qualitative and quantitative; In the qualitative section, a number of professors and financial managers and heads of accounting with more than 20 years of experience and in the quantitative section, 500 managers and heads of accounting were randomly selected from companies listed on the Tehran Stock Exchange. The research instruments included a researcher-made questionnaire of managers' performance and James Rast (1979) Ethical Judgment Questionnaire.

    Results

    The results of correlation test showed that there is no significant relationship between managers' age and their work experience with moral performance and it is for both variables (p> 0.05). In order to predict the performance, the results of the drawn model indicated the adequacy of the model and also the standard coefficient of prediction equal to 0.34 and the value of t-statistic equal to 4.57 indicate that this coefficient of prediction was significant and the principles were observed Ethics will have a significant impact on the ethical performance of managers.

    Conclusion

    Observance of ethical principles alone predicts about 11% of change in managers' performance.

    Keywords: financial managers, ethical performance, innovation, individual variables